Bevrijding per 15 april 1945 – 75jaar-na-dato!

Het is precies 75 jaar geleden dat we werden bevrijd in Arnhem. Na de datum 15 april kwamen de mensen weer terug van de evacuatie. Eerst de mensen met een pasje, maar al spoedig kwam iedereen terug. Sommigen konden niet meer in hun huis. Het was vreselijk, maar wat fijn dat de bezetter er niet meer was! En er werd ‘geredderd’ waar het maar kon.

En wat een contrast met de corona-situatie nu! Want waar de mensen toen vooral NIET thuis waren, zijn we nu extreem WEL thuis, in een merkwaardige 1,5-meter-wereld wegens besmettingsgevaar van het COVID19virus in plaats van het gevaar van de gevechtshandelingen van de geallieerden en de Duitse bezetter. Evengoed moet ook nu de wederopbouw nog van start gaan komen.

Zoals bekend kwamen Canadezen en Polen ons bevrijden, enkele details van hoe dat ging worden bijvoorbeeld verhaald op de pagina van historisch Spijkerkwartier, door de inmiddels overleden meneer Van Steijn, uit destijds de Spijkerstraat: http://www.spijkerkwartier.net/wetenswaard/Historie%20sites/tweedewo.htm

Naast het verhaal over het Telegraafkantoor geven we hier een summier beeld hoe de wijk bij terugkeer werd aangetroffen. De terugkeer kwam, tegen advies van de overheid in, feitelijk direct op gang. Maar pas eind september 1945 waren de meeste bewoners weer terug, aanvankelijk in een desolate stad. zie ook http://spookstad.yolasite.com/24-terugkeer.php

De foto hier toont een bekende locatie in het Spijkerkwartier, met een relatief vredige aanblik. Vredig? Ja, want er zijn vele foto’s ook van zeer (zwaar) beschadigde panden in de wijk. Die foto’s wil de Werkgroep Erfgoed Spijkerkwartier graag nog aan de lezers tonen, op een dia-avond na deze merkwaardige corona-crisis in de Lommerd. En daarna komen ze op deze site erbij.

De bovenstaande foto – gemaakt door Nico Kramer – dateert van 1945, is vanaf de Kastanjelaan gemaakt in de richting van de Steenstraat, bij de kruising van de Spijkerstraat met de Spijkerlaan, ongeveer midden in het Spijkerkwartier.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.