Raadsel gevelsteen Kastanjelaan opgelost

Kastanjelaan-Gevelsteen-afbeelding

 

Oranjerie, bloemisterij, fröbelschool…

kastanjelaan-freubelschool-1-500Wandelaars en fietsers op de Kastanjelaan hebben zich lang afgevraagd wat er nu eigenlijk op de gevelsteen boven de voordeur van Kastanjelaan 31A stond.Het gebouw is uit 1891. Er was sinds donderdag 19 mei 1927 een Rooms Katholieke Fröbelschool voor 60 kinderen gevestigd.

Rond 1915 woonden er diverse familieleden van Besseling in de buurt én was in het gebouw hun bloemisterij gevestigd.

 

 

 

 

Familie Besseling

Uit het telefoonboek 1915 kennen we enkele telefoonnummers:

805 Besseling, G.J., Bloemisterij, Kastanjelaan b/d Parkstr.
1802 Besseling Johzn., J.C.H., Bloemist, Prinsessestr. 21
1324 Besseling, Joh.R., Bloemisterij, Spijkerlaan 39a

Het eerste van deze drie adressen is op de locatie van de huidige stripstudio. De familie Besseling had daar in 1915 een bloemisterij, maar het is wel mogelijk dat het ooit – vermoedelijk sinds het bouwjaar 1891 – als een soort oranjerie is begonnen. Daar konden dan de potplanten overwinteren van de huizen uit de buurt. De gevelsteen verwijst daar ook naar. In de gevelsteen staat, in de sierlijk geschreven letters, een tekst verborgen met een betekenis. Aanvankelijk dacht men dat er “Montesori” stond, vanwege het bijzonder onderwijs wat er werd gegeven, maar het blijkt dus anders te zijn.

 

Kastanjelaan-Gevelsteen-afbeelding-tekst
De tekst werd na een oproep op vrijdag 28 januari 2011 onthuld door de heer Jan Basten uit Oosterbeek: HORTI CULTURA

Kinderen op de Fröbelschool

kastanjelaan-freubelschool-2-500Op de foto hiernaast (ontvangen 3 april 2006 van Joop Peters), op de bank juist voor de linkerarm van juffrouw Jo. De heer Peters, die augustus 1929 is geboren op het adres Kastanjelaan 2. Hij verhuisde korte tijd later naar het huis van zijn grootvader op Kastanjelaan 18, schuin tegenover de Fröbelschool.

De heer Peters schrijft dat juffrouw Jo met haar eveneens vrijgezelle zuster “de Poppendokter” bedreef aan de Hommelstraat. Dan was er nog een juffrouw Lies en “een kanon van ’n non Zuster Alfonsio”.

De heer Peters heeft op zijn woonadres aan de Kastanjelaan tot oktober 1943 gewoond. De foto toont eveneens de jongens Eggink, v/d Toorn, Knoef en van Maanen.

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.