Ecologische Tuin Arnhem

ecologischetuin (toegangspoort tussen prins hendrikstraat 49 en 51) Voorheen stond hier een lederwarenfabriek.

Toen de gemeente in 1983 voorstelde om op het vrijgekomen binnenterrein een parkeerplaats aan te leggen, kwamen omwonenden in verzet en met andere plannen. Door samenwerking van bewoners en gemeente ontstond na enkele jaren hard werken een natuurrijke tuin.

Uitgangspunt van de ontwerpers was een creatieve vormgeving waarbij hergebruik van diverse materialen een voorwaarde was. De door puin vormgegeven terrassen bieden een groeiplaats aan diverse inheemse planten en een schuilplaats voor veel dieren. De tuin wordt gekenmerkt door niveauverschillen en de daardoor ontstane onoverzichtelijkheid.

De tuin is ontworpen en aangelegd door vrijwilligers die ook het onderhoud in handen hebben. Daarbij bestaat een samenwerkingsverband met de gemeente Arnhem. De officiële opening vond plaats op 13 september 1986.paaseilandbeeldSpijkertuin-Ecologischetuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rondom een verdiept grasveld in het midden, verrijst een aantal hoge heuvels vol inheemse planten, doorsnede door trapjes en kronkelpaden.. Dat laatste maakt de tuin spannend en aantrekkelijk voor kinderen. De Ecologische Tuin is overdag voor iedereen toegankelijk. De toegangspoort ligt tussen Prins Hendrikstraat 49 en 51. De tuin kan om veiligheidsredenen tijdelijk zijn afgesloten.

wandeling-ecologische-tuin-juni-2015

Een wandeling door de Ecologische tuin met Egbert Bouwhuis als gids. Juni 2015

Hieronder een bericht – in drie pagina’s – van Loet van Moll in het blad VLINDERS van november 1996, waarin de ontwikkeling van de tuinen wat verder uit de doeken wordt gedaan.

1 reactie op "Ecologische Tuin Arnhem"

  1. Sjoerd Jansma schreef:

    Komend vanuit Groningen een leuke stadswandeling in Arnhem gemaakt. Mijn (voor-)liefde voor ecologische tuinen kreeg op deze plek een nieuwe impuls! Prachtige groen-schakeringen en verrassende sluip- en kruipdoor-routes hielden mij een uur ‘gevangen’ in deze relatief kleine tuin. Verrassend ook die doorkijkjes in alle richtingen door alle hoogteverschillen. Ga hier zeker nog een keertje langs!

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.