Arnhemse BIOSCOPEN en nieuw boek Spijkerkwartier – in de Historische Herberg 10 november.

Glorie Arnhemse bioscopen en nieuw boek Spijkerkwartier

Arnhem was tussen 1955 en 1983 met de Filmweek Arnhem elk jaar twee weken het kloppende filmhart van de wereld. De stad kon moeiteloos de concurrentie aan met de filmfestivals in Cannes en Berlijn. Over de Filmweek en de rol van de Rembrandtbioscoop stelde vormgever, film- en theatermaker Jonas de Witte dit jaar de tijdelijke expositie, ‘Façade Rembrandt Theater’, samen.
Aan de hand van uniek materiaal zal hij specifiek ingaan op de geschiedenis van de Filmweek.

Vervolgens presenteert Focusmedewerker Kim van der Werff een quiz waarbij de (verdwenen) Arnhemse bioscopen de revue passeren. Wie kent ze nog: Corso, Palace, Saskia, Studio A, enz.?

Verder houdt historicus Stef Ketelaar in de Herbergbijeenkomst zijn nieuwste boek Spijkerportretten ten doop. Aan de hand van vijftien persoonsbiografieën schetst het boek een portret van het Spijkerkwartier zelf. Tal van ‘grootheden’ blijken een band te hebben met deze spraakmakende wijk. Zo hebben Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz, filmster Audrey Hepburn, schrijver en kunstenaar Jan Cremer en rockartiest Herman Brood een plaats gekregen in het boek. Maar ook plaatselijke ‘typische’ Spijkerkwartierbewoners laten hun licht schijnen op de wijk. Wijkwethouder Bob Roelofs, die zelf ook in het Spijkerkwartier heeft gewoond, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

De Historische Herberg is op vrijdag 10 november, van 17.00 tot 19.00 uur in De Lommerd, Spijkerstraat 185a. De toegang is gratis en er is gelegenheid voor alle bezoekers om een korte historische mededeling te doen of een vraag te stellen.

Filmweek in Rembrandt, 1977© Gelders Archief: 1583-8859, fotograaf Gerth van Roden Fotocollectie voormalig Gemeentearchief Arnhem 2. CC-BY-NC-ND-4.0 licentie. Afbeelding:

Palace Theater in de Bakkerstraat – Het Palace Theater in de Bakkerstraat fungeerde o.a. als schoolbioscoop. © Gelders Archief. Public Domain Mark 1.0 licentie (auteursrechtenvrij). Afbeelding:

Spijkerportretten
Omslag van het nieuwe boek van Stef Ketelaar. © Uitgeverij Parkstraat. Afbeelding:


Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.