De futiliteit die Jan Strategier het leven kostte

Slachtoffer van satire?

Een bericht van wijkbewoner Monique Fisscher: Diny Strategier-Fisscher, mijn tante woonde ooit met haar gezin in het Spijkerkwartier, op Boulevard Heuvelink 14, een adres dat niet meer bestaat. Het verhaal van haar, en haar man wordt niet zo vaak verteld maar is wel in mijn gedachten. Het is nu 75 jaar geleden dat zij moest vluchten, met nicht Els in de kinderwagen, nicht Bernadet in de buik, en een man die was opgepakt en nooit meer terug kwam, mijn oom Jan Strategier.

LOENEN – Ze noemen het in de familie ‘de futiliteit’ want bij de dochters van Arnhemmer Jan Strategier wil het er niet in dat hun vader vanwege een satirisch stuk voor de bruiloft van zijn zus naar Neuengamme werd gestuurd. Volgens hen moet hun vader dieper in het verzet hebben gezeten dan zij ooit geweten hebben want hoe is het anders te verklaren dat zijn naam voorkomt op de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer. Een lijst van militairen en verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

(Tekst gaat door na de foto.)

Bernadet Fisscher-Strategier en Els van Galen-Strategier

De speurtocht van zijn dochters is te zien in ‘Ereveld vol Verhalen’ een programma vanaf het Nationaal Ereveld in Loenen waarbij we slachtoffers van de oorlog hun gezicht teruggeven.

Een bruiloft met grote gevolgen

Strategier, een ambtenaar bij de Provincie Gelderland wordt in 1944 opgepakt vanwege een satirisch stuk over de Duitsers dat hij voor de bruiloft van zijn zus heeft geschreven. De Duitsers vinden de tekst als ze bij een razzia in de trein de priester aanhouden die bij dat huwelijk is geweest. In eerste instantie wordt Herman, de broer van Jan, opgepakt. Omdat die al vader is van vier kinderen besluit Jan zich vrijwillig te melden in de verwachting dat het allemaal wel met een sisser zal aflopen.

(Tekst gaat door na de foto.)

Ereveld Loenen

Niets blijkt minder waar want Strategier wordt naar kamp Amersfoort gestuurd en vandaar, tegelijk met de mannen uit Putten op transport gezet naar Neuengamme. Uiteindelijk komt hij terecht in Sandbostel, een werkkamp bij Hamburg. Daar overlijdt hij op 3 mei 1945, een paar dagen nadat de Canadezen het kamp hebben bevrijd. Ondanks grote inspanning van een aantal instellingen blijft zijn familie tot 1960 in het ongewisse over zijn lot. Dan pas wordt zijn lichaam geïdentificeerd en opnieuw begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

(Tekst gaat door na de video.)

Raadsel van Jan Strategier – Omroep Gelderland

Vragen, vragen, vragen…

De dochters van Strategier zitten 74 jaar na het overlijden nog steeds met onbeantwoorde vragen: waarom moest hun vader naar het kamp? Waarom was hij vaak ’s nacht van huis en mocht hun moeder daar niets van weten? En waarom staat zijn naam op de Erelijst van Gevallenen. Het enige wat ze weten is dat hun vader volgens het NIOD een “hoogstaand mens was die veel voor de Joden heeft gedaan’.Ook het briefje dat hun vader vanuit de trein naar Neuengamme heeft geworpen en dat op wonderbaarlijke wijze bij de familie terecht is gekomen biedt geen opheldering. ‘Toch nog naar D gebracht, wees sterk. Kun je? Alles voor Elsje en Guusje’ schrijft hij aan zijn vrouw die op dat moment zwanger is van hun Tweede kind. Omdat ze een jongen verwachten hebben ze de naam Guusje gekozen. Maar Guusje blijkt een meisje en krijgt de naam Bernadet. Haar vader zal ze nooit kennen.

Bron: www.75jaarvrijheid.nl

Gedenksteen in het Huis der Provincie

1 reactie op "De futiliteit die Jan Strategier het leven kostte"

  1. […] Deze maand is de herdenking van Operatie Market Garden die 75 jaar geleden plaatsvond, bij ons in Arnhem en omgeving. Ik denk daarbij speciaal aan mijn tante Diny en haar man, oom Jan Strategier, die heb ik nooit gekend omdat hij werd opgepakt en niet meer terugkwam. Zijn foto stond bij ons thuis op de plank en mijn pa vertelde af en toe over hem, vooral toen ik in het Spijkerkwartier ging wonen. Oom, geboren op Apeldoornseweg 20, en tante woonden op Boulevard Heuvelink 14, waar nu het Werkplein staat zo ongeveer. Deze omgeving ken ik want ik woon hier en loop regelmatig langs die plekken. Meer informatie staat op https://history.spijkerkwartier.net/2019/08/13/de-futiliteit-die-jan-strategier-het-leven-kostte/ […]

Reageren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.