Parkstraat - Arnhem

De Parkstraat dankt haar naam aan de parkachtige omgeving van het voormalige Landgoed "Geldersch Spijker" dat in de 18e-19e eeuw een groot gedeelte van het huidige grondgebied van het Spijkerkwartier besloeg.

Belangrijke begrippen

Eclecticisme

Het combineren in de architectuur van elementen van verschillende stijlen of stromingen. In de 19e eeuw door de bloei van wetenschap en kunstgeschiedenis.

Historiserend

Bouwen in de stijl van een vroegere periode. Denk aan het begrip nostalgie. Kritiek is er ook. Het ziet er uit alsof het al heel oud is, maar is dat in werkelijkheid niet.

Parkstraat - 2015

De eerste woningen in de Parkstraat werden gebouwd vanaf... In een aantal stappen zijn zowel de wijk als de Parkstraat gegroeid. Oorspronkelijk was het gebied van het Spijkerkwartier deel van het Landgoed "Geldersch Spijker" en van het "Dullert Spijker".

Woningen

132

Bedrijven

35

Inwoners

650

Monumenten

23



de Parkstraat in beeld

Een overzicht van 12 afbeeldingen uit de rijke historie van de Parkstraat. De eerste foto stamt al uit 1880. Ze zijn uit het Gelders Archief in Arnhem.

1880

Een nog deels lege Parkstraat met
vaag in de verte de Eusebiustoren.

1905

Vanuit de Eusebiusbuitensingel,
links de Parkstraat en rechts de Singelstraat.

1900-1910

De Parkstraat gezien richting Emmastraat.
Let ook op de tramrails in het midden.

1925

Ook hier weer de Parkstraat gezien richting
Emmastraat. Ter hoogte van...

1926

De sneltram in de Parkstraat (1926) op
weg naar het tramstation aan het Velperplein

1929

Een rustige straat zonder auto's en bomen.

1945

Oorlogsschade vlak na de bevrijding in 1945

1960

Parkstraat 52-54 rond 1960 van De Gruyter en Co. N.V.
Koninklijk Meubel Transport Mij

1965

Straatbeeld ter hoogte van ...

1972

Foto genomen richting Emmastraat met in het midden...

1974

Parkstraat richting Eusebiusbuiten- en binnensingel.
Op de voorgrond de Kastanjelaan

2015

Parkstraat op een zonnige dag in juli 2015

Rijks- en Gemeentelijke Monumenten

In de Parkstraat zijn nu (2015) in totaal 20 gebouwen aangemerkt als Rijksmonument en 3 gebouwen hebben de status Gemeentelijk monument. Het Spijkerkwartier als geheel telt nog veel meer Rijks- en Gemeentelijke monumenten. Overigens is de wijk als geheel ook nog eens een "Beschermd Stadsgezicht".Je lees er meer over op onze website van de Werkgroep Erfgoed Spijkerkwartier.

87

Bomen

67

Hekwerken

154

Mooie voordeuren

34

Fietsen

Mensen uit de Parkstraat

In de afgelopen periode van bijna 200 jaar hebben duizenden mensen gewoond en gewerkt in de Parkstraat. We lichten er een viertal uit, omdat hun verhaal interessant is.

A.M.J.E.A. baron van Lamsweerde

Parkstraat 35 (1915)

Baron uit een vrome en voorname katholieke Arnhemse familie, die vijftien jaar voor de Katholieken lid van de Eerste Kamer was. Lid en secretaris bestuur Genootschap tot zedelijke verbetering der gevangenen, afdeling Arnhem

Jonkheer Arend Frederik Meijer

Parkstraat 36 (1915)

Een Nederlands marineofficier. Hij werd in 1874 benoemd tot ridder in de Militaire Willems-Orde voor zijn "werk" tijdens de gevechten in Atjeh (Nederlands Indië). Hij maakt deel uit van een beroemd geslacht Meijer (Foto is van Grootvader Adriaan Frans Meijer) die allen de Militaire Willemsorde ontvingen.

dr. E.W. Sikemeijer

Parkstraat 42 (1915)

Als chirurg verbonden aan het Kinderziekenhuis aan de Catharijnestraat. Hij was verantwoordelijk voor de interne opleiding van verpleegkundigen.

Mr. A.I.M.J. baron van Wijnbergen

Parkstraat 30 (1915)

Vooraanstaande, strijdbare katholieke politicus in de eerste helft van de twintigste eeuw. Advocaat en administratief rechter en in 1903 Tweede Kamerlid voor het district Elst. Later ook partijvoorzitter.

Toen & Nu

Hoe er op een aantal plekken dingen anders zijn dan ze vroeger waren. Schuif en zie het verschil.

Watertuin

In de 19e eeuw stroomde dicht bij de Watertuin de zogenaamde Molenbeek. Het water van de beek werd gebruikt voor de grote vijvers die deel uitmaakten van het landgoed "Geldersch Spijker".De watertuin werd geopend in 1993 en wordt onderhouden door vrijwilligers. De opnamen zijn (als stimulans voor anderen om ook kleine filmpjes te maken) gemaakt in juli 2015.


Neem gerust contact op

De werkgroep staat altijd open voor vragen, materiaal en ideeën rondom ons erfgoed en het Spijkerkwartier.

De Werkgroep Erfgoed Spijkerkwartier (WES) is al enkele jaren actief met onderzoek, presentaties en het verzamelen van afbeeldingen en ander materiaal voor "onze wijk". Wil je meewerken, heb je materiaal of een vraag die niet via de website is op te lossen, dan neem gerust contact op.